Consiliul Județean a mai făcut rost de 35 de milioane de lei pentru reabilitarea Castelului Huniade

Consiliul Județean Timiș a semnat contractul pentru o finanțare nerambursabilă de 35 de milioane de lei, pentru consolidarea Castelului Huniade. 

Consiliul Județean a mai făcut rost de 35 de milioane de lei pentru reabilitarea Castelului Huniade
Consiliul Județean a mai făcut rost de 35 de milioane de lei pentru reabilitarea Castelului Huniade

Context: Consiliul Județean Timiș intenționează să înceapă în acest an lucrările de restaurare a Castelului Huniade, închis de mulți ani. Pentru aceasta, a obținut o finanțare inițială de 32 de milioane de lei, din PNRR. Acum, CJ Timiș a mai semnat un contract pentru o finanțare nerambursabilă, în valoare de 35 de milioane de lei. Astfel, în acest moment, instituția are la dispoziție 67 de milioane de lei pentru a începe lucrările la cea mai veche clădire din Timișoara. 

În detaliu: Potrivit proiectului pentru accesarea celor 35 de milioane de lei, finanțat prin PNCCRS se vor realiza următoarele categorii de lucrări:

●       pentru asigurarea stabilității terenului se vor executa injectări cu bentonită;

●       consolidarea fundațiilor prin realizarea unui radier;

●       consolidarea zidurilor și a bolților în pericol de prăbușire;

●       asigurarea unor cote de nivel care să permită o circulație facilă;

●       eradicarea umidității și tratamente preventive;

●       restaurarea arhitecturală conform soluțiilor originare de la 1856, pentru pardoseală (paviment de marmură și parchet) și refacerea finisajelor arhitecturale;

●       realizarea finisajelor în muzee cu materiale tradiționale, care respectă avizele Ministerului Culturii;

●       restaurarea fațadelor în conformitate cu studiul istoric și documentele din arhive;

●       realizarea unui acces modern manual și automat prin montarea de echipamente moderne de eliberare bilete;

●       pentru asigurarea în caz de efracție se va implementa un sistem modern video și de efracție și control acces pentru protejarea patrimoniului expus;

●       vitrinele vor fi asigurate cu sisteme de climatizare unde este necesar, cu sisteme de iluminat și protecție la efracție;

●       pentru reeditarea imaginii originale se vor restaura elementele arhitecturale și componentele artistice conform studiilor și expertizelor deja întocmite.

Scopul final al tuturor acestor demersuri este transformarea Castelului Huniade într-un pol cultural regional, un muzeu contemporan polivalent și dinamic, dedicat atât conservării și prezentării colecțiilor, cât și educării și dezvoltării culturale a vizitatorilor de toate vârstele, transmit cei de la CJ Timiș.

SMTT
Cumpără-ne o cafea