Episodul 3. Vestul sălbatic la Dumbrăvița – Alina Sperlea deschide Cutia Pandorei

V-am promis că revenim în Dumbrăvița și o facem. După ce am studiat cu atenție toate actele și am pus întrebări instituțiilor statului, continuăm dezvăluirile legate de ilegalitățile comise de echipa Sperlea în Dumbrăvița. Studiu de caz – blocul de pe Migdalului 72, unde echipajul candidatei USL 2.0 la primărie a primit autorizație pentru construcția unui bloc de maxim 3 nivele și a ridicat 4. 

 

Episodul 3. Vestul sălbatic la Dumbrăvița – Alina Sperlea deschide Cutia Pandorei
Episodul 3. Vestul sălbatic la Dumbrăvița – Alina Sperlea deschide Cutia Pandorei

Zilele trecute, Alina Sperlea, candidata care se autointitulează „beizadeaua familiei”, facea o gafă monumentală și îi anunța pe dumbrăvițeni că deschide Cutia Pandorei. Că o fi vrut să spună, de fapt, „cornul abundenței”, nici nu mai contează, pentru că astăzi vă arătăm adevărata năpastă care s-a abătut asupra celei mai bogate comune din România.

Cutia Pandorei și blocul de pe Migdalului 72

Ne întoarcem așadar pe strada Migdalului. La intrare tronează o reclamă electorală unde Sperlea promite „Totul pentru Dumbrăvița”. Adevărul este că aceasta a dat până acum totul, dar nu pentru Dumbrăvița, ci pentru bunăstarea ei și a celor care o înconjoară, indiferent de legile care reglementează urbanismul în România. 

Dacă în episodul trecut vă demonstram, cu acte incontestabile, mecanismul prin care familia Sperlea a fentat plata datoriilor la ANAF, astăzi vă prezentăm și cum se fac banii serioși. 

Vă reamintim că terenul pe care a fost ridicat blocul de pe Migdalului 72 a trecut de la Alina Sperlea la fostul soț, Cătălin Brindeszku, cunoscut în lumea interlopă timișoreană drept „Cătă Răgușitu”, apoi la unchiul ei, Radislav Stoicovici, pentru ca în final să revină ca un bumerang la mama octagenară a candidatei USL 2.0 la Primăria Dumbrăvița, Milena Sperlea.

În timp ce terenul se plimba de la un proprietar la altul pentru a nu fi luat cu japca de ANAF, unchiul Alinei Sperlea s-a îngrijit să obțină și un PUZ pentru a putea ridica pe această fostă grădină un bloc cu 3 nivele. Sau, cum este trecut în limbajul de specialitate: Subsol + Parter + Etaj + Etaj retras. Cu actele în mână și construcția începută, pe 31 martie 2020 unchiul Stoicovici donează blocul aproape complet construit Milenei Sperlea. 

Iar acum începe distracția. 

Pe repede înainte

După nici o lună de la inimosul act de donație făcut de unchiul Stoicovici, mai exact pe 23 aprilie 2020, mama Milena Sperlea și alte persoane care cumpăraseră între timp apartamente în bloc, scot certificatul de atestare a construcției. Mai pe înțelesul tuturor, când o construcție este finalizată, primăria eliberează acest atestat care confirmă că s-a respectat autorizația de construire emisă inițial. Doar că în acest caz, AC fusese eliberată pentru un bloc de 3 nivele deasupra solului. Iar blocul construit de octagenara Milena Sperlea are 4.

Cum nu a observat această discreptanță niciun funcționar al primăriei conduse pe atunci de pesedistul Malac, numai organele statului ne pot lămuri.

În orice caz, potrivit documentelor oficiale și răspunsurilor pe care le-am primit de la Primăria Dumbrăvița, funcționarii se trezesc din somn abia după 3 luni, mai exact în 21 iulie 2020, când descind la fața locului și reușesc să numere până la 4. Nasol.

Mai mult, conform PUZ-ului elaborat de unchiul Stoicovici, înălțimea maximă permisă la cornișa blocului familiei Sperlea este de 9 metri, iar în realitate blocul are aproape 10 metri. Dublă ilegalitate.  

Se întocmește un proces-verbal de constatare a lucrărilor ilegale, iar funcționarii dispun sistarea lucrărilor care oricum erau finalizate și... intrarea în legalitate.

Experții în urbanism contactați de Articulat.ro susțin că intrarea în legalitate în acest caz se putea face doar prin demolarea etajului construit ilegal și aducerea întregii construcții la parametrii stabiliți prin PUZ.

Dar asta s-ar fi întâmplat într-o localitate normală, unde inspectorii biroului Disciplina în construcții ar fi sancționat construirea unui bloc într-o zonă de case. Nu și în vestul urbanistic sălbatic de la Dumbrăvița. Unde, practic, în loc să oblige mogulul imobiliar să demoleze etajul construit ilegal, funcționarii i-au mai dat o șansă să se acopere de acte.  

Pe repede înainte, că veneau alegerile, pe 11 august 2020, Milena Sperlea cere și obține un Certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate: „lucrări de supraînălțare a clădirii existente cu încă un nivel”. Pentru că nu-i așa, în Dumbrăvița orice e posibil. Chiar și să autorizezi o clădire deja construită.

Pe 31 august 2020, într-un record absolut de mișcare a actelor birocratice, Primăria Dumbrăvița emite și Autorizația de construire pentru supraînălțarea cu încă un nivel.

Când am relatat aceste date cheie urbaniștilor, aceștia s-au crucit. „Așa rapiditate în eliberarea unor acte nu a existat în istoria urbanismului. Asta lăsând la o parte că e efectiv ilegal să emiți AC pe o construcție finalizată și în afara parametrilor stabiliți prin PUZ”, a spus unul dintre aceștia.

Densificare și profit maxim

Cu actele în mână, Milena Sperlea a depus și a obținut, pe 2 noiembrie 2020, cu două zile înainte de instaurarea noii administrații (!!!!) un nou certificat de atestare a construcției, de data aceasta pe 4 nivele supraterane. Victorie!

V-ați putea întreba, pe bună dreptate, de ce a avut nevoie mama Alinei Sperlea de încă un etaj în plus. Iar răspunsul este simplu și se rezumă în trei cuvine: densificare și profit.

Astfel, dacă la începutul carierei sale imobiliare Alina Sperlea și acoliții săi vindeau terenuri agricole pe care le parcelau, aceștia au avansat apoi la construcția de case pe fostele terenuri agricole și grădini, iar apoi blocuri cât mai înalte și cu cât mai multe apartamente, pe terenuri cât mai mici, pentru ca profitul să fie maxim. Multe dintre ele în disprețul total al legii și reglementărilor urbanistice. 

Epilog

Cererea noastră a cauzat agitație mare în Primăria Dumbrăvița, din motive absolut evidente. Ilegalitățile comise în acest caz sunt cât blocul de pe Migdalului 72, iar descâlcirea actelor care au stat la fundația lor e mult mai complicată decât pare la prima vedere.

În orice caz, se impune ca instituțiile statului să își îndrepte un pic privirea și spre Dumbrăvița, unde legea a fost călcată în picioare după bunul plac și interesele bănești ale unui grup care acum încearcă să controleze și ce a rămas necontrolat. Primăria. 

Însă detaliile despre proiectele de viitor ale echipei Sperlea le lăsăm pentru episodul următor, în care vă vom arăta ce fel de Cutie a Pandorei a urbanismului a deschis echipajul Alinei Sperlea. Rămâneți aproape, pentru că urmează și alte dezvăluiri incredibile.     

 

 

SMTT
Alina Sperlea și-a pus numele la intrarea pe str. Migdalului, unde interpușii ei au construit ilegal un bloc
Alina Sperlea și-a pus numele la intrarea pe str. Migdalului, unde interpușii ei au construit ilegal un bloc
Candidatul USL 2.0 la Primăria Dumbrăvița ne anunță că a deschis Cutia Pandorei
Candidatul USL 2.0 la Primăria Dumbrăvița ne anunță că a deschis Cutia Pandorei
Numărăm etajele blocului de pe Migdalului 72: 1-2-3... 4
Numărăm etajele blocului de pe Migdalului 72: 1-2-3... 4
Blocul de pe Migdalului 72
Blocul de pe Migdalului 72
În PUZ, unchiul Stoicovici s-a angajat că va ridica „doar” 3 nivele
În PUZ, unchiul Stoicovici s-a angajat că va ridica „doar” 3 nivele
La fel și în Autorizația de construire, eliberată pentru 3 nivele de primăria lui Malac
La fel și în Autorizația de construire, eliberată pentru 3 nivele de primăria lui Malac
Dovada clară că blocul de pe Migdalului nu respectă nici PUZ, nici AC
Dovada clară că blocul de pe Migdalului nu respectă nici PUZ, nici AC
Consilierii locali au aprobat, ilegal inițial, blocuri de 3 nivele
Consilierii locali au aprobat, ilegal inițial, blocuri de 3 nivele
Brantner
Cumpără-ne o cafea