Efectul Georgescu în România educată a lui Iohannis
Secretul succesului lui Călin Georgescu nu îl veți găsi în niciun manual de propagandă politică. Și nu îl veți afla nici din gurile specialiștilor, care până săptămâna aceasta nici nu știau de existența lui. Secretul succesului lui Călin Georgescu nu îl știe exact nici Călin Georgescu, el având rădăcini atât de adânci și atât de vaste încât ne va lua luni, dacă nu ani să le descoperim pe toate. Totuși, deși secretul lui Călin Georgescu nu îl veți găsi nici în aceste rânduri, putem măcar începe să săpăm.
Votul anti-sistem nu e nou în România. A funcționat în ‘96, în 2004 sau 2014. Însă, pentru prima dată, peste 2 milioane de români au trimis în turul 2 al alegerilor prezidențiale un candidat despre care nu știau aproape nimic, în afară de câteva lozinci scrise parcă de Dan Puric. O majoritate tăcută, care s-a ascuns până în ziua votului, ca nu cumva soclul pe care îl ridicase pe Călin Georgescu să se crape.
Milioane de oameni au fost mai interesați de lozinci și metafore decât de soluțiile propuse de candidatul Georgescu în legătură cu problemele grave ale țării: corupția, sărăcia sau lipsa infrastructurii de bază în unele zone. Pentru că Georgescu nu are aceste soluții. Nici Putin - cel la care Georgescu se uită ca la un mentor - nu le are. Iar față de Rusia, România, cu toate problemele ei, stă extraordinar de bine la toate aceste capitole.
Nu, românii care au votat cu Georgescu nu au fost interesați de toate aceste lucruri pentru că s-au săturat să tot fie mințiți în 35 de ani. Așa că mai bine nu caută, nu se informează, deci nu vor fi dezamăgiți. Este rezultatul direct al României educate după 10 ani de președinte absent, care nu s-a obosit să ne zică nouă, poporului, nici măcar în ce direcție generală să mergem. De fapt, nu ne-a zis mai nimic. Ultimele lui cuvinte publice au fost „îi poftesc să vină la vot”. Așa că milioane de oameni au mers la vot și au căutat un alt „tătuc”.
Mulți credeau că acesta va fi Simion. PSD a crezut la fel și s-a jucat cu focul atât de tare încât, pentru prima dată în 35 de ani, nu are un candidat în turul 2. Pentru că aroganțele se plătesc.
Ce a urmat? O bună parte a țării s-a bucurat sincer de acest rezultat. Apoi, pentru mulți a urmat șocul, frica. Cei care au aflat abia duminică seara sau luni dimineața cine e Călin Georgescu s-au îngrozit. Mulți dintre cei care l-au votat pentru că „are voce blândă” și „e simpatic” au văzut și reversul medaliei. Unul dintre ei, afaceristul Ștefan Mandachi, cunoscut mai mult pentru campania „Șî eu”, jubila în seara alegerilor, la masă cu alți vânzători de iluzii. Azi spune că nu poate vota cu un rusofil care vrea să ne scoată din NATO. Și-a făcut temele. Cam târziu, dar și le-a făcut. Iar ca el au început să își facă temele mulți.
În România educată a lui Iohannis temele sunt plictisitoare. E mult mai interesant un clip de 20 de secunde făcut de un anonim care promite schimbarea. Și nu mai citește aproape nimeni nota de subsol, din care afli că schimbarea înseamnă să ne închinăm la Putin, să luăm credite de la chinezi să ne construim autostrăzile, la fel ca muntenegrenii care regretă și acum asta, să ieșim de sub protecția NATO ca să ajungem ca Ucraina, să ieșim și din UE care ne-a dat sute de miliarde, să bem apă direct din baltă, ca în satele din Rusia, pentru că apa nu e formată din hidrogen și oxigen, e formată din informație. Da, în România educată a lui Iohannis, informația nu o găsiți în cărți, vine din baltă. Că așa zice Georgescu. Care mai zice și că nu există viruși, pentru că el nu i-a văzut. Păi cum să îi vezi dacă în școli nu ai un microscop? Și nici măcar cărți cu poze...
Efectele zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, se vor simți mulți ani de acum încolo. Poate semnalul dat de români a fost auzit clar și la București și va fi începutul unor schimbări majore. Care, poate, ar trebui să înceapă chiar cu România educată. Dar o Românie educată pe bune, nu doar din sloganuri. Pentru că un popor informat e un popor care nu poate fi prostit ușor.