A început renumărarea voturilor, la Timișoara. Presa și observatorii nu au acces la procedură
La Timișoara, aproximativ 40 de oameni s-au pus, joi noaptea, să renumere cele peste 315.000 de buletine de vot din Timiș. Întregul proces se desfășoară într-un secret deplin, nefiind filmat. Presa și observatorii independenți nu au acces.
Peste 600 de saci de vot au zăcut 4 zile într-o mică sală de la fostul Liceu Mincu din Timișoara. Joi noaptea, în jurul orei 23.30, camera a fost desigilată în prezența jandarmilor, jurnaliștilor și observatorilor independenți, într-un ritual menit să mai liniștească un pic spiritele. Iar transparența s-a oprit aici.
Potrivit reprezentanților Biroului Electoral Județean, au fost chemați de acasă în toiul nopții aproximativ 40 de persoane, membri BEJ și statisticieni, în principal, dar și câțiva observatori ai partidelor, pentru e începe renumărarea celor peste 315.000 de voturi acordate duminică, 24 noiembrie, în Timiș, la primul tur al alegerilor prezidențiale.
S-a ajuns aici pentru că un fost europarlamentar PSD, Cristian Terheș, care a obținut 1,03% în primul tur, a contestat rezultatul alegerilor din 4 secții de votare, dintr-un total de circa 20.000 de secții din țară și străinătate. Iar magistrații Curții Constituționale, ajunși în funcții cu girul PNL și PSD au decis renumărarea voturilor din toate secțiile de votare.
Haosul, în ciuda aparențelor, este complet. Observatorii independenți nu au fost lăsați să observe procesul de renumărare a voturilor, acesta nu este filmat, iar presa a fost invitată afară după doar câteva minute, înaintea desigilării vreunui sac.
Mai mult, după ce Biroul Electoral Județean Timiș i-a chemat la numărătoare la fostul Liceu Mincu, după miezul nopții, sacii au fost mutați la Consiliul Județean Timiș, pentru că s-a realizat că locația este improprie pentru această procedură.
La fața locului au sosit și câțiva reprezentanți AUR, în frunte cu parlamentarul Titi Stoica. Acesta a declarat că a venit să vadă că totul decurge transparent, însă nu a fost lăsat nici el să observe procesul de numărare a voturilor.
Nu este clar în acest moment nici cât va dura toată această operațiune, însă ce se știe foarte clar este că, în cazul în care Ciolacu recuperează diferența infimă față de Lasconi în urma renumărării voturilor și ajunge pe locul 2, turul 1 al alegerilor prezidențiale, conform legii, se va relua.
De altfel, Biroul Electoral Central a și stabilit noile date, în cazul acestui scenariu. Astfel, primul tur va avea loc în 15 decembrie, iar al doilea pe 29 decembrie.
Nu este clar nici cine va conduce România timp de o săptămână, dacă acest scenariu de coșmar va deveni realitate, având în vedere că mandatul președintelui în funcție, Klaus Iohannis, se termină pe 21 decembrie și nu poate fi prelungit decât în cazuri extrem de speciale.