Dominic Fritz acuză parlamentarii PSD și PNL că au pus o „taxă pe hărnicie” care lovește bugetul Timișoarei

Primarul Timișoarei spune că orașul trebuie să cedeze la bugetul de stat încă 13 milioane de euro printr-un nou mecanism de colectare a impozitelor pe venit, aprobat de majoritatea PSD-PNL în Parlament.

Dominic Fritz acuză parlamentarii PSD și PNL că au pus o „taxă pe hărnicie” care lovește bugetul Timișoarei
Dominic Fritz acuză parlamentarii PSD și PNL că au pus o „taxă pe hărnicie” care lovește bugetul Timișoarei

Ce s-a întâmplat:

  • Concret, pentru fiecare leu colectat peste media națională a impozitului pe venit (estimată la 2.000 lei per cap de locuitor, față de 3.700 lei în Timișoara), municipiul ar urma să plătească 15% suplimentar către stat.

De ce contează:

  • Timișoara, unul dintre principalii contributori la buget, riscă să rămână cu resurse diminuate pentru proiecte locale – de la investiții în infrastructură la școli și parcuri.
  • Măsura poate crea un precedent în care performanța economică a orașelor devine un dezavantaj, în loc să fie încurajată.

Ce spune Fritz:

„În loc să rămână aici, ca să finalizăm stadionul, să reparăm trotuare, să amenajăm noi parcuri sau să construim școli, banii munciți de timișoreni vor fi folosiți pentru statul gras și avid.”
„Un mecanism pervers care miroase a vremuri în care mediocritatea era mai importantă decât performanța.”
„Avem nevoie de o reformă administrativă reală și curajoasă care să întărească autonomia locală, nu să sugă bani de la cei care produc.”

Între linii:

  • Fritz subliniază că Timișoara nu caută „pomeni” și că deja este „solidară cu restul țării”, însă consideră noul sistem o pedeapsă pentru orașele cu un grad ridicat de ocupare a forței de muncă și salarii peste medie.
  • El acuză PSD și PNL de nivelare în jos și de protejare a unor „hoarde de privilegiați” care controlează resursele țării.

La ce să fim atenți:

  • Dezbaterea privind noul mecanism de colectare a impozitului pe venit ar putea fi un semnal pentru alte orașe cu economii puternice, care s-ar putea vedea în aceeași situație.
  • Criticile la adresa „taxei pe hărnicie” ar putea alimenta cererile tot mai apăsate pentru autonomie locală și reformă administrativă reală.
 
SMTT
Cumpără-ne o cafea