ANALIZĂ. Ministerul Educației trimite Corpul de control la Liceul Tehnologic de Vest. Vor cădea și alte capete?

Ancheta de la Liceul Tehnologic de Vest este departe de a se fi încheiat. Atât Primăria Timișoara, cât și Ministerul Educației au trimis reprezentanții Corpului de control pentru a continua cercetările, chiar dacă directoarea liceului, Georgeta Horelu, și-a dat demisia.

UPDATE: Polițiștii au deschis o anchetă

Un articol de Bogdan Marta
ANALIZĂ. Ministerul Educației trimite Corpul de control la Liceul Tehnologic de Vest. Vor cădea și alte capete?
Viceprimarul Ruben Lațcău în vizită la unul dintre atelierele școlii, transformat în casă de locuit

Noi detalii apar în fiecare zi legat de modul complet ilegal în care a fost administrat Liceul Tehnologic de Vest din Timișoara, unde muncitori și migranți erau cazați contra cost în camere în care ar fi trebuit să stea elevi. În timp ce viceprimarul Ruben Lațcău acuză conducerea unității de învățământ că a format un grup infracțional, Inspectoratul Școlar Timiș pare că dorește ca acest scandal să se încheie cât mai rapid, iar singurul vinovat să fie doar directoarea Georgeta Horelu, care și-a și dat demisia în cursul zilei de marți

UPDATE: Polițiștii de la Criminalitate Economică au deschis o anchetă

IPJ Timiș a comunicat, miercuri după-amiaza, că polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au deschis o anchetă în cazul transformării căminului de la Liceul Tehnologic de Vest în hostel.

În urma anchetei este de așteptat să aflăm și ce s-a întâmplat cu banii încasați de conducerea liceului prin încheierea de contracte ilegale de „chirie”.

Camere de cămin școlar pentru oamenii străzii

Într-o declarație oficială, ISJ Timiș, condus de Aura Danielescu, cumnata ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, recunoaște că legea a fost flagrant încălcată de conducerea școlii, care nu ar fi avut voie să închirieze camere de cămin altora decât elevilor acestui liceu decât în situații excepționale și care sunt legate de educație: organizarea unor olimpiade școlare, schimburi de experiență cu alte școli, etc. În niciun caz conducerea nu ar fi putut legal încheia contracte cu migranți sau muncitori.

De altfel, într-o declarație dată presei, directoarea Georgeta Horelu a recunoscut că bărbatul observat de elevele minore umblând pe holurile liceului doar cu un prosop înfășurat în jurul brâului era din categoria celor fără adăpost. El era cazat în una dintre camerele de cămin, iar altcineva îi plătea „chiria” lunară. Adică un bărbat în toată firea, cu posibile probleme psihice, se plimba doar în prosop printre elevele minore. 

Mai mult, unul dintre atelierele liceului, de pe strada Pop de Băsești a fost transformat într-o adevărată casă. În care locuia o familie care plătea 1250 de lei pe lună. Asta în timp ce conducerea școlii se plângea de lipsa spațiilor adecvate pentru desfășurarea orelor de practică.  

De ce nu au știut nimic membrii Consiliului de Administrație?

În întreg scandalul iscat a apărut o întrebare legitimă, chiar dacă ea deturnează atenția de la responsabilitatea pe care o poartă ISJ Timiș în acest caz: de ce membrii Consiliului de Administrație nu au știut nimic despre această afacere ilegală? 

Răspunsul l-a dat tot viceprimarul Ruben Lațcău și este unul destul de simplu: pentru că aceste contracte nu au fost niciodată aprobate de CA

Informați este confirmată de inspectorul general adjunct Francisc Halasz, care a susținut că în CA a fost aprobat doar un tarif pentru cazarea unor studenți.

Mai clar, orice decizie de a închiria spațiile școlii trebuia să treacă de votul membrilor Consiliului de Administrație. Or, în acest caz, cum contractele nu au fost încheiate legal, conducerea școlii evident nu le-a prezentat în ședința Consiliului de Administrație. Deci membrii acestui for ar fi putut afla de afacerea ilegală de la Liceul Tehnologic de Vest doar de la părinți sau elevi. Iar aceștia fie nu au știut că ce se petrece în școala lor e total pe lângă lege, fie au tăcut pentru a nu avea probleme cu conducerea școlii. 

Mai mult, sursele noastre susțin că afacerea era bine organizată de foarte mulți ani, iar „chiriașii” erau sfătuiți la încheierea contractului să plece din cămin dimineața și să se întoarcă doar seara, după încheierea orelor de curs. Astfel, conducerea era protejată în cazul unor controale inopinate. 

Ancheta continuă 

În cursul zilei de miercuri, la Liceul Tehnologic de Vest este așteptată și o vizită a Corpului de control al Ministerului Educației. Ancheta, însă, este puțin probabil să fie extinsă și la ISJ Timiș, date fiind implicațiile politice ale unei astfel de decizii. 

La liceu sunt, de marți, și membrii Corpului de control al primarului, care au luat la puricat toate actele. 

Între timp, chiar dacă directoarea și-a dat demisia de onoare, viceprimarul Ruben Lațcău a cerut public și demisia contabilului-șef, Dorel Rosenblum. A cărui semnătură se află, alături de cea a directoarei, pe toate „contractele de închiriere”. 

Rămâne de văzut dacă ancheta se va limita doar la Liceul Tehnologic de Vest sau va include și alte instituții de învățământ din Timișoara, având în vedere că fosta directoare a recunoscut, cu jumătate de gură, că acest fenomen al închirierii ilegale de camere de cămin este răspândit în oraș. 

SMTT
Cumpără-ne o cafea