Fosta reședință a lui Miki Boxeru' a fost transformată în centru cultural de House of European Institutes

Casa de la piciorul podului Mihai Viteazu ocupată ilegal de Miki Boxeru', care în trecut a fost și club de striptease, a fost transformată total de House of European Institutes, care, în această săptămână a deschis cel mai nou centru cultural al Timișoarei cu expoziția „Atâta s-a putut”. 

Un articol de Bogdan Marta
Fosta reședință a lui Miki Boxeru' a fost transformată în centru cultural de House of European Institutes
Fosta reședință a lui Miki Boxeru' transformată în centru cultural de House of European Institutes

De ce contează

Transformarea Vilei Mal, așa cum a fost botezată clădirea de la piciorul podului Mihai Viteazu care aparține Primăriei Timișoara și care ani buni a fost locuită doar de Miki Boxeru', este un exemplu de reconversie a unui spațiu mort. 

Background:

La începutul anilor 2000, în acel loc aflat la câțiva pași de Catedrala Mitropolitană funcționa Terasa Boss, cunoscută pentru scandalurile frecvente care aveau loc aici, iar în clădire un club de striptease. Terasa s-a închis de mulți ani, însă clădirea, subînchiriată de la Clubul de canotaj, care, la rândul lui o primise de la Primăria Timișoara, a devenit reședința lui Miki Viel, cunoscut sub numele de Miki Boxeru'. Surse din cadrul Primăriei Timișoara au povestit că după evacuarea lui Miki Boxeru' din imobil, au fost descoperite „anumite artefacte” ale clubului de striptease în fosta reședință a acestuia. 

În 2023, primăria l-a evacuat din imobil și a demolat terasa aflată într-un stadiu avansat de degradare (prin acoperișul acesteia trecea un arbore mort demult). La apel, judecătorii i-au dat câștig de cauză controversatului personaj timișorean și au declarat că demolarea terasei nu a fost în regulă, însă asta nu a schimbat nimic pe fond. Evacuarea acestui a rămas în picioare. Clădirea a revenit în patrimoniul orașului, iar zona a fost salubrizată și transformată în spațiu verde.  Acum, imobilul a căpătat un nou nume și o nouă destinație: centru cultural. 

În detaliu:

Săptămâna aceasta, EUNIC România, în parteneriat cu Fundația9,  au redeschis House of European Institutes (HEI) la Timișoara, în această locație nouă. Vila Mal, o clădire cu arhitectură modernistă și un trecut controversat și-a deschis ușile pentru public cu „ATÂTA S-A PUTUT”, o expoziție colectivă despre greșeală.

Expoziția „Atâta s-a putut” dorește să pornească o discuție amplă despre greșeli umane. Deschisă prima oară la Rezidența9 din București în decembrie anul trecut, expoziția a marcat și lansarea numărului #6 al revistei tipărite Scena9, la scurt timp după prima tentativă de alegeri prezidențiale în România, iar anul acesta se plimbă prin țară cu Caravana9.

„Atâta s-a putut – o expoziție colectivă despre greșeală” este un laborator al numărului 6 din revista Scena9.

Expoziția „Atâta s-a putut” poate fi vizitată de pe 09 iulie până pe 10 august, în fiecare zi de miercuri până duminică între 17:00 și 21:00.

SMTT
Cumpără-ne o cafea